Quantcast
Channel: entropia – Jurnal Rock
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Serată poloneză (şi nu numai) la Cluj, cu MGŁA amfitrioni

$
0
0

mgla_procession_dread_sovereign_entropia_maze_5_februarie_flying_circus_pub_cluj_napoca

5 Februarie, Vineri, va rămâne o nouă dată de referinţă în lumina (obscură şi difuză, de altfel) a concertelor remarcabile găzduite de Flying Circus Pub-ul clujean şi organizate de Live Nation Promotions. Pentru că tot stăm sub ascendentul cifrei „5”, să mai spunem că acesta a fost şi numărul de trupe, toate străine, care au rupt Flying-ul, figurativ vorbind. Desigur că main event-ul serii a fost incontestabil prezenţa în premieră în România a black-erilor polonezi de la MGŁA, dar venirea la Cluj a lui ALAN AVERILL din Primordial şi a lui JOHNNY KING din Altar Of Plagues, cu al lor experimental proiect DREAD SOVEREIGN, prezenţa eclecticilor doom-eri chilieni, adoptaţi în Suedia, de la PROCESSION, precum şi revenirea în Flying Circus a trupelor polonezo-germane ENTROPIA şi MAZE, după prestaţiile îndelung apreciate în anul trecut din deschiderea concertului trupei irlandeze Altar Of Plagues, au contribuit, toate, la o seară de excepţie, din toate punctele de vedere.

Nu ar mai trebui să mire pe nimeni faptul că tot mai multe concerte ajung să fie sold out, ţinând cont de „controale” … nici acesta nu avea cum să facă excepţie. În schimb, mirare mi-a fost să văd, pe lângă publicul prezent constant la concertele din Cluj şi care vine din oraşe relativ apropiate (Zalău, Bistriţa, Sighişoara, Sibiu, Oradea etc.) şi oameni care au venit din zări îndepărtate (Timişoara, Braşov, Bucureşti, chiar şi Constanţa) pentru că nu au mai prins bilete la concertul din Bucureşti al celor 5 trupe, care avusese loc cu o seară înainte.

Pentru mine, acest concert avea să fie primul din anul 2016. Mărturisesc că încă mă încearcă stări ciudate, când îmi amintesc de cei 300-400 de oameni care veneau la concerte în Flying … dacă şi înainte de 30 Octombrie condiţiile oferite de acest club erau lăudabile, acum chiar că totul a fost la înălţime: climatizarea, aerisirea, sonorizarea (pentru a câta oară – BIG UP pentru Radu Boancă de la Open Sky!), luminile (Ştefan Chifor) şamd. Preţurile – piperate pentru multe buzunare – îţi dau, în schimb, convingere spre mai bine şi siguranţă, Flying Circus-ul dovedind, încă o dată, faptul că este cea mai bună gazdă pentru astfel de evenimente în Cluj.

De foarte mult timp, nu mi s-a mai întâmplat să văd un concert în care să nu mai fi văzut niciuna dintre trupele de pe afiş. Curiozităţile mi-au fost stârnite încă de prima trupă a serii. MAZE, o trupă tânără, formată de nici 2 ani în Oleśnica – Polonia şi Hamburg – Germania, a încălzit bine publicul în cele doar 30 de minute avute la dispoziţie. Trupa polonezo-germană este imposibil de încadrat în tipare mai mult sau mai puţin clasice, având influenţe de muzică electronică, krautrock şi avant-garde metal / rock într-un post black metal altminteri suficient de curajos abordat. MAZE au interpretat, practic, piese care se vor găsi pe primul material discografic, un EP pe care trupa plănuieşte să îl lanseze la sfârşitul acestei primăveri: „Prisma„, „Psilocybe„, „Delta” si „Kaleidoskop„.  Toboşarul şi chitaristul trupei sunt, de altfel, membri şi ai trupei ENTROPIA, cea care avea să le urmeze pe scenă. Ce m-a fascinat la această trupă, a fost felul în care sună pe versuri în limba germană. Potenţial există, iar materializarea sa sunt convins că nu va fi împiedicată.

Cea de-a doua trupă a serii este, de fapt, un alter ego el celora de la MAZE. De fapt, lucrurile stau invers, 2 dintre membri ENTROPIA punând bazele MAZE în anul 2014. Altă textură, altă profunzime, ENTROPIA au o vechime de aproape 9 ani, iar la Cluj au venit pentru a-şi promova albumul „UFONAUT„, îndelung aclamat de presa de specialitate, lansat în anul trecut. Polonezii şi-au făcut un renume icon din a impregna amprente de sludge şi post-metal într-un black metal de altfel destul de nonconformist chiar şi în sinea lui. Polonezii chiar au zgândărit destul de straşnic publicul în cele 45 de minute alocate, cu piese de pe ambele lor albume, de la „Fractal„, „Ufonaut„, „Apogeum„, „Gauss” sau „Paradox„, la „Vesper„. Execuţie foarte bună, sunet din nou de excepţie, totul în superlativ. Faţă de precedenta lor venire în ţară, cu ocazia unor concerte care au avut loc în anul trecut în Bucureşti, Cluj şi Baia Mare, MAREK CEŃKAR (voce, chitară bass), JAKUB PIOTREK FRANKKUBA COŁTA (chitară), MICHAL DUDA (chitară), DAMIAN DUDEK (clape) şi PATRYK BUDZOWSKI (tobe) şi-au cizelat, cristalizat şi uniformizat vizibil abordările muzicale, pe acest din urmă album „UFONAUT„.

Pentru mulţi dintre cei prezenţi, ALAN AVERILL este o adevărată figură legendară a metal-ului. Şi un foarte îndrăgostit de România, dovadă în acest sens stând numeroasele sale concerte susţinute la noi în ţară, ultimul dintre ele cu doar 6 zile înainte de acesta. Renumit pentru activitatea sa ca frontman al trupei Primordial, irlandezul a venit la Cluj cu DREAD SOVEREIGN, o trupă înfiinţată de doar 2 ani, care practică un doom metal old school, cu puternice influenţe din hard’n’heavy-ul anilor ’70, o combinaţie cel puţin ingenioasă. Personal, a fost trupa care m-a impresionat cel mai puţin din întreaga seară, asta şi datorită sonorizării necuvenite de care a avut parte publicul care a stat chiar în faţa scenei. Pe parcursul concertului, m-am tot mişcat prin public, pentru a putea surprinde concertul în cât mai diverse ipostaze, astfel încât pot să spun că doar în faţă a fost această problemă. Nimic de reproşat trupei, în special chitaristului DANIEL HOLOHAN, care a „rupt scena” şi a fost pata de energie vivace a întregii seri. În cele 50 de minute avute la dispoziţie, ALANNEMETHEANGAAVERILL, (voce, chitară bass), DANIELBONESHOLOHAN (chitară) şi JOHNNY KING (tobe) au interpretat piese de pe singurul album al trupei, „ALL HELL’S MARTYRS„, cum ar fi: „Drink The Wine„, „Thirteen Clergy To The Flames„, „Pray To The Devil In Men„, „We Wield The Spear Of Longinus„, „Cathars To Their Doom„, „Cthulhu Opiate Haze” sau „Live Like An Angel (Die Like An Evil)” (Venom cover). De asemenea, DREAD SOVEREIGN a fost şi cea mai cheflie trupă, fapt dovedit de buna dispoziţie arătată mai ales de chitarist.

Cea de-a 4-a trupă a serii, formată din chilieno-suedezii de la PROCESSION, părea să fie, de prin public spicuire, cea mai exotică şi mai compromisă trupă a serii. Mulţi părut-au să nu fie de aceeaşi părere cu mine, dar PROCESSION m-au impresionat cel mai mult între trupele care cântaseră până atunci. În ciuda oboselii destul de vizibilă pe feţele lui FELIPEPLAZAKUTZBACH (voce, chitară bass) (Nifelheim, Destroyer 666, ex-Solstice etc.), JONAS PEDERSEN (chitară), ANASTASIS VALTSANIS (chitară) (Dead Congregation) şi KARL WILLIAMUNOBRUNIUSSON (ex-In Solitude), show-ul lor a fost destul de energic, beneficiind şi de o sonorizare superioară trupelor precedente. Timp de 60 de minute, PROCESSION ne-au purtat prin palete de old school doom metal, bine executat, pendulând prin istoria de 10 ani a trupei, bogată nu neapărat prin realizări, ci prin profunzimea şi substanţa acestora: „Damnation Memorae / Conjurer„, „Destroyers Of The Faith„, „Raven Of Disease„, „To Reap Heavens Apart„, „Tomb Of Doom„, „Death And Judgement„, „Chants Of The Nameless„, „Like A Plague Upon The Earth„, „The Road To The Gravegarden„.

În depline aşteptări şi ovaţii, pe scenă au urmat headlinerii serii, polonezii de la MGŁA concertând în premieră în România. Unul dintre cele mai importante nume ale scenei de black metal din ultimii 10 ani, MGŁA sunt încă o dovadă vie – una incontestabilă! – a faptului că polonezii sunt maeştri de clasă ai metal-ului extrem, de aici şi interesul ridicat al publicului pentru cele două concerte de la Cluj şi Bucureşti. Cu o tehnicitate şi o ţinută scenică impecabilă, polonezii au impresionat încă de la început. au venit în România pentru a-şi promova albumul „EXERCISES IN FUTILITY„, lansat în anul trecut, însă au oferit un playlist care a cuprins piese de pe toate cele 3 albume lansate. Formaţi în jurul lui MIKOŁAJ ŻENTARA (voce, chitară), a lui MACIEJDARKSIDEKOWALSKI (tobe) şi a lui „SHELLSHOCKED” – invitat live pentru a completa părţile de chitară bass, MGŁA şi-au meritat incontestabil statutul de headlineri, detaşându-se, în sensuri multivalent constructive, de celelalte trupe ale serii. Timp de aproximativ 75 de minute, polonezii au făcut Flying Circus-ul să vibreze prin piese precum „Mdłosci I„, „Further Down The Nest I„, „Exercises In Futility I„, „Mdłosci II„, „With Hearts Toward None I„, „Exercises In Futility II„, „Groza III„, „With Hearts Toward None VII” şi „Exercises In Futility VI„, interpretate cu o viteză şi tehnicitate cum numai ei ştiu să o facă.

Şi senzaţia mea a fost aceea că timpul s-a scurs mult prea repede, dorind ca seara să nu se mai încheie. Pentru că, din nou, concertele au fost la superlativ, la fel şi organizarea, la fel şi sonorizarea şi luminile, Flying Circus Pub şi Live Nation Promotions dovedind, încă o dată, faptul că un tandem de excepţie în organizarea deasă şi la înălţime a unor evenimente deosebite, cel puţin pentru Cluj. Şi la mai multe, şi la mai mare!

Autor: Tudor Bolgar

Post-ul Serată poloneză (şi nu numai) la Cluj, cu MGŁA amfitrioni apare prima dată în Jurnal Rock.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Latest Images